provincie Limburg.be

Bosse Provoost en Kobe Chielens (de polen): Moore Bacon!

© Kurt van der Elst
© Kurt van der Elst
© Kurt van der Elst

Een unieke en onvergetelijke ontmoeting tussen performance en beeldende kunst.

Een bloot lichaam onderworpen aan een spel met licht manifesteert zich, zwevend in een duistere ruimte. Het lichaam wordt verscheurd en neemt onmogelijke vormen aan: het strekt zich uit, krimpt in elkaar en spat uiteen om zich vervolgens weer in een nieuwe gedaante aan ons voor te stellen. Het oog van de kijker wordt in ‘Moore Bacon!’ voortdurend bespeeld: iedere waarneming is een scheppende daad. Texturen, vormen en kleuren ontstaan veeleer uit de eigen verbeelding dan uit wat zich feitelijk op scene afspeelt.

Bosse Provoost en Kobe Chielens brachten ongetwijfeld de meest affe en gefocuste voorstelling binnen de selectie jong theater. ‘Moore Bacon!’ neemt twee grote kunstenaars als inspiratie en dat houdt een groot risico in, maar ze halen die lat moeiteloos. Organisch lichaam en object, donker en licht, zwaarte en lichtheid, stilte en geluid worden ingezet in intrigerende bewegende tableaus. Meer dan louter vormstudie is er niet alleen nagedacht over hoe je iets op scène zet, maar ook en vooral wordt er op slimme wijze geanticipeerd op hoe de verbeelding van een toeschouwer werkt. Moore Bacon! is een ongelofelijk sterke voorstelling.” (uit juryverslag TAZ 2016)

De verbeelding heeft aan deze ‘Moore Bacon!’ een vette kluif, maar welk wezen er ook verschijnt, het lijkt steevast te lijden onder een existentiële toestand van angst en verwarring. De humor die wel degelijk in ‘Moore Bacon!’ steekt is van een tragische soort, ze herinnert aan de gitzwarte zelfspot van de Russische absurdist Daniil Charms, of aan het grafische signatuur van Monty Python – denk aan de grote voet die met een onverschillig ‘pffft’ alles onder zich vermorzelt. Er zit niets anders op dan te lachen, al zijn deze wezens grappig en zielig tegelijk.” (Theaterkrant.nl ****)

regie Bosse Provoost - spel Kobe Chielens - beeld Chantal Pollier - dramaturgisch advies Bauke Lievens - techniek Abel Proboost & Geert Belpaeme - met dank aan BUDA Kortrijk, De Grote Post, De Werf, Geert Belpaeme & Koenraad Vandersyppe

Winnaar KBC-jongtheaterprijs Theater aan Zee 2016.
Debuut Award’ ITs festival Amsterdam 2016.
Geselecteerd voor Short Theatre Festival Rome 2017.

Suggesties

Eerstvolgende events

Link naar de andere disciplines

Nieuwsbrief

Ondersteuning