provincie Limburg.be

kabinet k & HETPALEIS: Invisible

© Kurt van der Elst
© Kurt van der Elst

Abruzzo, Italië, oktober 2014. We ontmoeten de Italiaanse oorlogsreporter Franco Pagetti. Hij toont opnames uit Afghanistan, waar hij op zoek is naar dekking. Onder de beelden horen we zijn gejaagde ademhaling en zijn getuigenis: hoe zijn verlangen op dat moment – méér dan naar wat dan ook – uitgaat naar onzichtbaarheid. En terwijl wij luisteren, groeit onder de werktitel ‘invisible’ de kiem voor een nieuwe voorstelling.

Alentejo, Portugal, maart 2016. We ontmoeten de bewoners van Luz. Het dorp maakt een spookachtige indruk. Dan komen de verhalen: de bouw van een enorme stuwdam heeft hun oorspronkelijke dorp onder water gezet. Het nieuwe dorp ligt zo’n honderd meter hogerop. En hoewel ieder nog steeds dezelfde buren heeft, is het leven er anders: de moestuinen, de oude fruitbomen, de vuurplaatsen… zijn verdwenen. De herinneringen liggen er letterlijk onder het wateroppervlak; de bron van hun bestaan is onzichtbaar geworden. Het heeft iets mythisch: iedereen deelt er het verlangen om onder dat water te leven.

Beide ontmoetingen vormen de inspiratiebron voor ‘invisible’. Een dansvoorstelling over loutering. En over hoe het leven toch steeds weer de bovenhand neemt, hoe dan ook. Omarmd door niets dan het eigen lichaam, waarbinnen het ruisen van het bloed, het ademhalen, de hartslag onophoudelijk herinnert aan wat leven is. Zo schoon dat het pijn doet.
Zoals wel vaker in het werk van kabinet k is het een voorstelling die spreekt tot een volwassen publiek, maar waar ook een kind zijn eigen weg in kan vinden, als in een donker sprookje. Woordeloos, vol wonderlijke beelden.

elke beweging, elke blik is gemonteerd tot een perfect choreografisch raderwerk dat je blik op het leven en de wereld verzacht en verrukt.” Els Van Steenberghe - Knack Focus****

Een pleidooi voor zorgzaamheid en vrijheid, ‘Horses’ is niet minder dan dat. Zo’n hoopvol statement kan je gemakkelijk wegzetten als onhoudbaar, en toch. Kabinet K idealiseert de saamhorigheid niet, maar brengt ze zo authentiek en organisch op de scène dat je niet anders kan dan erin geloven.” - De Standaard

DAG VAN DE DANS
In het kader van de derde editie van de DAG VAN DE DANS kan je proeven van wat de hedendaagse danskunst te bieden heeft! De VELINX doet mee aan de DAG VAN DE DANS en zorgt voor fijne randactiviteiten bij deze hedendaagse dans/familievoorstelling. Meer info volgt via www.develinx.be.

choreografie & scenografie Joke Laureyns & Kwint Manshoven - dans vijf dansers van verschillende generaties - muziek Stijn Ylode De Gezelle - dramaturgie Mieke Versyp - productieleiding Maarten Naessens & Ellen Stynen - productie kabinet k & HETPALEIS - coproductie STUK - met de steun van: Vlaamse Gemeenschap & Stad Gent

Suggesties

Eerstvolgende events

Link naar de andere disciplines

Nieuwsbrief

Ondersteuning